Αυτισμός: Σύνδεση Βιταμίνης D και του Ποσοστού Σεροτονίνης στον Εγκέφαλο

Γράφει ο Γιώργος Καραδάκης,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Νέα στοιχεία ότι τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη θεραπεία του αυτισμού.

Πολλοί επιστήμονες έχουν σκεφτεί ότι η προβληματική κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων με αυτισμό είναι σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και με τα επίπεδα σεροτονίνης.

Τώρα μια νέα μελέτη έχει διαπιστώσει την ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της βιταμίνης D και με τρεις ορμόνες που είναι σημαντικές στην κοινωνική συμπεριφορά: σεροτονίνη, η οξυτοκίνη και η βασοπρεσίνη.

Γενετική έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη D ενεργοποιεί ένα γονίδιο το οποίο παράγει ένα ένζυμο που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα της σεροτονίνης (Patrick & Ames, 2014).

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, βοηθώντας να ρυθμίζεται η κοινωνική συμπεριφορά και ακόμη επηρεάζεται η καλωδίωση και η δομή του εγκεφάλου.

Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το γονίδιο που επηρεάζεται από τη βιταμίνη D τείνει να μειώνει την παραγωγή της σεροτονίνης στο έντερο και σε άλλους ιστούς.

Υψηλά επίπεδα της σεροτονίνης στο έντερο - όπου το 90% βρίσκεται συνήθως - μπορεί να προκαλέσει εντερικό πρόβλημα, το οποίο συχνά σχετίζεται με τον αυτισμό.

Η μελέτη μπορεί να βοηθήσει και να απαντήσει σε δύο μυστήρια (μεταξύ άλλων) για τον αυτισμό:

Η «ανωμαλία της σεροτονίνης». Αυτό είναι το εύρημα ότι τα άτομα με αυτισμό τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, αλλά υψηλά επίπεδα στο αίμα - η οποία συνδέεται με τα εντερικά προβλήματα.

Γιατί περισσότεροι άνδρες από ότι γυναίκες έχουν αυτισμό. Η ορμόνη οιστρογόνο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Η πλειοψηφία της βιταμίνης D στο σώμα παράγεται από UVB ακτινοβολία.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η αύξηση των ποσοστών του αυτισμού συνέβη σε μια εποχή όπου υπήρξαν μεγάλες πτώσεις στα μέσα επίπεδα της βιταμίνης D.

Στον αυτισμό, οι συγγραφείς υποστηρίζουν για διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη D, την τρυπτοφάνη (η οποία μετατρέπεται σε σεροτονίνη) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα - τα οποία είναι σχετικά φθηνά.

Υποστηρίζουν επίσης ότι σε προγεννητική φροντίδα, η παρακολούθηση των επιπέδων της βιταμίνης D θα πρέπει να γενικευθεί.