Επιστροφή στο σχολείο

Γράφει ο Γιώργος Καραδάκης,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

«Το τέλος του καλοκαιριού και η αρχή μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για τους γονείς και τα παιδιά», λέει η ψυχολόγος Lynn Bufka, PhD.

Ευτυχώς, τα παιδιά είναι εξαιρετικά ικανά να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και οι γονείς μπορούν να τους βοηθήσουν στη διαδικασία αυτή, παρέχοντας τους ένα περιβάλλον που ενισχύει την ανθεκτικότητα και τους ενθαρρύνει να μοιραστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για την επιστροφή στο σχολείο.

Μπορείτε λοιπόν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

 

  • Προετοιμάστε την πρώτη μέρα της σχολικής ρουτίνας: Η είσοδος σε μια ρουτίνα ύπνου πριν από την πρώτη εβδομάδα του σχολείου θα βοηθήσει στη διευκόλυνση του σοκ να ξυπνήσει νωρίς. Οργάνωση των πραγμάτων από το σπίτι - σακίδιο, γραφική ύλη, κουτί για το μεσημεριανό γεύμα ή χρήματα για το κυλικείο - θα σας βοηθήσουν να κάνετε το πρώτο πρωινό να κυλήσει ομαλά.
  • Γνωρίστε τους γείτονές σας: Εάν το παιδί σας ξεκινά σε ένα νέο σχολείο, περπατήστε γύρω από τη γειτονιά σας και γνωρίστε τα παιδιά της γειτονιάς. Προσπαθήστε να ρυθμίσετε μια ημερομηνία παιχνιδιού ή, για ένα μεγαλύτερο παιδί, να μάθετε πού τα παιδιά της γειτονιάς μπορούν να πάνε να μείνουν με ασφάλεια.
  • Συζητήστε με το παιδί σας: Συζητώντας με τα παιδιά σας για τους φόβους τους ή τις ανησυχίες τους σχετικά με το να επιστρέψουν στο σχολείο θα τους βοηθήσει να μοιραστούν το βάρος τους. Ζητήστε πληροφορίες για το τι τους άρεσε σχετικά με το προηγούμενο έτος ή τους βαθμούς τους και δείτε πώς αυτά τα θετικά μπορούν να ενσωματωθούν στη νέα τους εμπειρία.
  • Να νιώσετε τα παιδιά σας: Η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά και συναρπαστική. Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι γνωρίζετε τι περνούν και ότι θα είστε εκεί για να τους βοηθήσετε στη διαδικασία. Τα νεύρα είναι φυσιολογικά, αλλά υπογραμμίζουμε ότι δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο.
  • Συμμετάσχετε και ζητήστε βοήθεια: Η γνώση του σχολείου και της κοινότητας θα σας εξοπλίσει καλύτερα για να κατανοήσετε το περιβάλλον του παιδιού σας και τη μετάβαση που κάνει. Τα μέλη του συλλόγου γονέων και του σχολείου σας θα υποστηρίξουν την υποστήριξη τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

 

Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος της σχολικής χρονιάς είναι πάρα πολύ για σας και το παιδί σας για να το διαχειριστείτε μόνοι σας, ζητήστε τις συμβουλές ειδικών από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως ένα ψυχολόγο, θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση και να την αντιμετωπίσετε.